19 oraz 20 sierpnia 2023, okolice Żywca
Chcesz poszerzyć swoją wiedzę o niepospolitych, jadalnych grzybach? Wiesz, że w naszych lasach rośnie wiele grzybów prozdrowotnych, ale nie potrafisz ich rozpoznawać?
Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty terenowe poświęcone grzybom jadalnym i prozdrowotnym.
Cieszymy się, że to już drugi sezon współpracy Akademii Przyziemnych Umiejętności z mykologiem Ryszardem Rutkowskim, który będzie naszym przewodnikiem na spacerze oraz kucharzem przygotowującym pyszne potrawy. W programie również degustacja nalewek grzybowych oraz możliwość zakupu wyjątkowych przetworów.
Ryszard jest kopalnią wiedzy jeśli chodzi o grzyby. Rozpoznaje 1000 gatunków grzybów, a zjada 400! Jakich grzybów możemy się spodziewać na sierpniowym spacerze z Ryszardem? Wrośniak różnobarwny, kolczak obłączasty, korzeniowiec wieloletni, goryczak żółciowy, pieprzniki, muchomor czerwony, muchomor czerwieniejący, muchomor rdzawobrązowy, borowik szlachetny, borowik ceglastopory, gołąbki, mleczaje, sadówka podsatka i wiele, wiele innych!
Zbiórka w sobotę 19.08.2023 oraz niedzielę 20.08.2023 o godz. 9:00 w okolicach Żywca. Warsztaty trwają ok. 5-6 godzin.
Warunkiem uczestnictwa jest rezerwacja miejsca. Wyślij maila na igor.bokun@gmail.com, podaj termin warsztatu (19 lub 20 sierpnia). Zwrotnie otrzymasz namiary na miejsce zbiórki.
Zastrzegamy sobie możliwość odwołania warsztatów, szczególnie z powodu niesprzyjającej pogody.
Koszt uczestnictwa 250 zł od osoby, płatne na miejscu.
Zapraszamy serdecznie! Igor Bokun Akademia Przyziemnych Umiejętności