Kolejne warsztaty z Ryszardem Rutkowskim (prawdopodobnie ostatnie w tym roku organizowane przez nas) będą 12.11.2022 w okolicach Żywca.
Zapraszamy na warsztaty terenowe poświęcone grzybom prozdrowotnym i nie tylko. Będzie również o grzybach jadalnych, trujących, pachnących i wiele, wiele więcej
Zbiórka w sobotę 12.11.2022 o godz. 9:00 w okolicach Żywca. Informację o dokładnym miejscu spotkania doślemy przed warsztatami.
Warsztaty prowadzi Ryszard Rutkowski, mykolog. Ryszard jest kopalnią wiedzy jeśli chodzi o grzyby. Rozpoznaje 1000 gatunków grzybów, a zjada 400!
Poza spacerem po lesie i zapoznawaniem się z bogactwem grzybów, obok których zwykle przechodziliśmy obojętnie, planujemy degustację nalewek grzybowych oraz warsztaty kulinarne. Przyrządzimy i zjemy zebrane grzyby.
Zabierz ze sobą gumowce oraz notes.
Zastrzegamy sobie możliwość odwołania warsztatów, szczególnie z powodu niesprzyjającej pogody.
Koszt uczestnictwa 250 zł od osoby, płatne na miejscu. Planujemy grupę do 10 osób, więc proszę o zgłoszenie uczestnictwa mailowo na igor.bokun@gmail.com.
Zapraszamy serdecznie!
Tutaj relacja filmowa z poprzedniej edycji.
Tutaj link do zapisów na nadchodzące warsztaty 12.11.2022.
Podczas pierwszej edycji warsztatów znaleźliśmy i nauczyliśmy się rozpoznawać wiele grzybów prozdrowotnych:
Błyskoporka podkorowego (chaga) nie znaleźliśmy :).
Żyjący 5000 lat temu, znaleziony w Alpach Oetzi "człowiek lodu", wiedział, że pniarek brzozowy ma właściwości lecznicze i miał porcję tego cennego grzyba przy sobie. Zachodnia nauka potwierdza prozdrowotne właściwości grzybów. Niektóre z nich ją wykorzystywane we wspieraniu leczenia raka - szczególnie w Japonii. Zawarte w grzybach naturalne substancje przeciwnowotworowe (na przykład polisacharyd PSK krestin) mogą okazać się ważne w czasach tak powszechnych nowotworów. Ale grzyby nie tylko są pomocne w leczeniu raka. Wzmacniają również odporność, mają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne czy przeciwirusowe. Tyle cennych substancji znajduje się w naszych lasach. Warto nauczyć się je rozpoznawać i stosować.